Almanca Psikoterapi, Terapi ve Danışmanlık hizmeti
(Almanca bilen Psikolog, Psikoterapist ya da Terapist mi arıyorsunuz?)
Bizler genellikle içinde bulunduğumuz durumla başa çıkamadığımızda veya farklı bir bakış açısına ihtiyaç duyduğumuzda bir uzmandan yardım almayı düşünürüz. Ruhsal problemleri nedeniyle Alman dilinde psikolog desteği almak isteyen ve uzman arayışına giren pek çok insanın "Google" da "almanca bilen psikolog", "almanca psikoterapist" gibi aramalar yaptıkları gözlemlenmiştir. Bunların dışında bazen "terapist", "psikoterapist", "aile danışmanı", "cinsel terapist", "evlilik terapisti" gibi daha farklı kelimeleri de araştırıyoruz. Bazen de bir şehirdeki ruh sağlığı uzmanlarına ulaşmaya çalışırken "Almanca En iyi Psikolog" veya "En iyi Psikolog Almanca" gibi yerel araştırmalar da yapıyoruz.
Ana dili Almanca olan en iyi psikoloğu bulma konusunda insanların özellikle psikoterapi alanında en iyisini bulma isteklerinin kökeninde pek çok neden yer alır. Bunların başında bildikleri iyi bir terapistin olmaması, birilerine soramamaları yada kendilerinin veya tanıdıklarının önceden yaşadıkları verimsiz terapi deneyimleri bulunmaktadır.
Almanca bilen psikolog araştırmalarımızı yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle kelimelerin anlamlarını bilmemiz gerek örneğin "psikolog" demek sadece "terapi" yapan kimse demek değildir. Psikologlar kısaca; problemleri ve psikolojik rahatsızlıkları çözmek için psikoloji ile ilgili bilgi, teori ve araştırmaları kullanan bununla birlikte çeşitli kurumlarda psikolojik araştırmalar yapan kişidir.
Peki sizler hangi ruh haliniz için "psikolog", "uzman psikolog", "aile danışmanı","terapist" veya "psikolojik danışman" arıyorsunuz? Her aradığınız "psikolog" bu içinde bulunduğunuz karmaşıklığın hepsine karşılık verebilir mi? Burada önemli olan, sizin neye ihtiyaç duyduğunuz ve görüşmüş olduğunuz psikoloğun, psikolojik danışman, aile danışmanı ya da psikiyatristin hangi yeterliliğe sahip olduğudur.
Peki, ama iyi bir psikoloğun özellikleri nelerdir?
Öncelikle psikoloji, sosyal hizmet, psikiyatri hemşireliği ya da psikolojik danışmanlık lisansı sonrası aldığı psikoterapi ve süpervizyon eğitimlerdir. Çünkü dünya genelinde üniversitelerin psikoloji, sosyal hizmet, psikiyatri hemşireliği ve psikolojik danışmanlık gibi lisans bölümlerinde psikoterapi eğitimi verilmez. 4 yıllık lisans eğitimi boyunca öğrencilere temel psikoloji bilgileri, psikolojik testler, yüzeysel olarak psikoloji kuramları ve basit terapi teknikleri öğretilir. Netice itibariyle üniversiteden yeni mezun olmuş bir psikoloğun yetişkin bir bireye yardım edebilecek psikoterapi bilgisi ve deneyimi kısıtlıdır. Türkiye'de psikoterapi eğitimleri ağırlıklı olarak özel kuruluşlar ve enstitüler tarafından; sınırlı olarak da yüksek lisans programlarında verilmektedir. Yüksek lisans programlarında verilen psikoterapi eğitimleri daha çok "bilişsel-davranışçı" (BDT) alanla sınırlı kalmakla birlikte ülkemizde psikanalitik anlamda kapsamlı bir eğitim veren yüksek lisans programı yok denecek kadar azdır.
Lisans (Bachelor) ve Yüksek Lisans (Master) eğitimi sonrası psikoterapi eğitimlerini tamamlayan kişiye psikoterapist denir. Bu açıdan bakıldığında iyi bir psikoloğun üniversite sonrasında hangi psikoterapi eğitimlerinden ne süre geçtiği, süpervizyon alıp almadığı, mesleki bilgi ve deneyimi önemlidir.
Yukarıda anlatmak istediklerimizi şu şekilde özetleyecek olursak: Öncelikle araştırmayı çok iyi yapmış olmanız lazım çünkü bulduğunuz her "psikolog", "psikolojik danışman", "aile danışmanı", "cinsel terapist" veya "psikiyatrist" size ihtiyacınız olan desteği sunamayabilir.
Örneğin "çift terapisi" için gerekli donanımı olmayan bir "psikolog" size ihtiyacınız olan desteği veremez. Aynı şekilde "cinsel terapi", "oyun terapisi", "aile terapisi", "cinsel sağlık" konularında yeterliliği olmayan bir psikolog da bu konuda destek veremez. Bu yüzden bulduğunuz "psikolog", "psikolojik danışman", "terapist" veya "uzman psikolog" ile ilgili iyi bir araştırma yapmanızı öneririm. Unutmayın ki bu durum sizlerin daha iyi bir yaşam kaliteniz olması açısından çok önemli bir süreçtir.
Almanca bilen ve Psikoterapi eğitimi almış bir Uzman arıyorsanız doğru adrestesiniz, bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 05445444060 nolu numaradan arayabilir ya da WhatsApp üzerinden bize mesaj atabilirsiniz.
Abdullah ÖZER
Sosyal Çalışmacı, Bilim Uzmanı (Klinik Psikoloji), Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
Ego State Therapy International (ESTI) Akredite Ego State Terapisti
Ego-State-Therapie Deutschland (EST-DE) Akredite Ego State Terapisti
Deutsches Focusing Institut (DFI) Akredite Focusing Danışmanı/Terapisti
Deutsche Gesellschaft für Sexualforschung e.V. (DGfS) Akredite Cinsel Danışman
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.) Akredite Hipnoterapist
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Danışmanı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
International Society of Hypnosis (ISH)
European Society of Hypnosis (ESH)
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.)
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Deutscher Dachverband Für Psychotherapie (DVP) e.V.
Ebru Özer
Uzman Psikolog, Felsefeci, Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
EMDR Europe (EMDR) Akredite EMDR Terapisti
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Uygulayıcısı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Akredite olmuş olduğu Ulusal Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
T. C. Sağlık Bakanlığı Akredite Hipnoz Uygulayıcısı
T. C. Sağlık Bakanlığı Akredite Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları Yetki Belgesi
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Üyesi olmuş olduğu Ulusal Mesleki Kuruluşlar: