Eye Movement Integration (EMI ) - Göz Hareketi Entegrasyonu
Göz Hareketi Entegrasyonu (EMI), 1989 yılında Connaire Andreas ve Steve Andreas tarafından geliştirilmiştir. Dani Beaulieu, bugün uyguladığımız şekliyle tekniği geliştirmiştir. EMI'nin kökenleri nörolinguistik programlamada yatmaktadır, bu nedenle EMI genellikle psikoterapilerden ziyade nöroterapilere dahil edilir.
EMI, bilinçdışı nöron ağlarının kendi kendini iyileştirmesini aktive etmek için bir yöntemdir.
Her travmatik deneyim, bir yandan koku ve tat, görme ve işitme gibi algılar ile vücut hisleri aracılığıyla beyinde bir yol açar. Beyin bu uyarıcıları tehlikelilik içeriğini değerlendirdikten sonra, uyarıcılar amigdalaya gider, duygusal içeriği değerlendirir ve bilgiyi hipokampusa iletilir. Orada bilgilere bilişsel bir anlam atfedilir ve hayatta kalma stratejilerini düzenleyen hormonlar aktive edilir. Gittikçe daha fazla kanıt, beyin ve vücudun sadece herhangi bir şekilde tehlikelere tepki vermediğini, ancak travmatik deneyimlerde zorunlu olarak değiştiklerini göstermektedir.
Araştırma sonuçları, bir EMI seansı sonrası semptomlarda %48 değişim gösterdiğini, iki tedaviden sonra ise semptomlarda %78 değişim olduğunu göstermektedir. EMI ile tedavi hem yetişkinlerde hem de çocuklarda mümkündür. Eğer ilaç kullanıyorsanız, lütfen ön görüşmede bunu paylaşın. Bir EMI tedavisi genellikle 2 seans sürer. Çocuklar için daha kısa bir terapi süresi geçerlidir. Bir tedavinin yeterli olup olmadığı veya takip eden bir tedavinin gerekip gerekmediği, ilk EMI oturumundan sonra sizinle birlikte psikoterapistiniz tarafından kararlaştırılır.
EMI, ruhsal yaralanmalar (örneğin travmatik deneyimler) veya duygusal olarak zorlayıcı deneyimlerde kullanılan yenilikçi bir terapi yöntemidir. EMI'nin kökenleri nörolinguistik programlamada (NLP) yatar. Bu nedenle EMI genellikle psikoterapilerden ziyade nöroterapilere dahil edilir. Basitçe ifade etmek gerekirse, terapiyi "Beyin Fizyoterapisi" olarak da adlandırabiliriz.
EMI nasıl çalışır?
Psikoterapist, göz hareketlerini 20'den fazla yönde ve dairesel hareketlerle yönlendirir. EMDR'den farklı olarak, EMI yavaş göz hareketleri ile çalışır ve bu hareket yönlerinin çeşitliliği sayesinde yüksek stresli deneyimin depolandığı tüm "travma penceresi"ni kapsar.
EMI sırasında neler olur?
Beyin araştırmacıları, travmatik deneyimlerin beyinde değişikliklere yol açtığını keşfettiler. Bu, bu tür deneyimlerin ne kadar derin etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. EMI, bilinçdışı sinir ağlarının kendi kendini iyileştirmesini aktive etmenin bir yolu olarak görülmektedir. Göz hareketleri ile duyusal ve duygusal hafızamız arasında çok doğrudan bağlantılar olduğundan, (eski) zorlayıcı hatıralar çok kısa sürede nazikçe yüzeye çıkarılabilir. Beyin, bu zorlayıcı deneyimleri ve hatıraları yeniden düzenleyerek ve sıralayarak kendini iyileştirir ve ardından bunları uzun vadeli hafızaya "salabilir". Bu süreçte ilişkilendirilen negatif duygular çok daha zayıflar veya tamamen kaybolurlar. Bu sayede EMI, zorlayıcı deneyimlerin şu anki durumu etkileme gücünü alabilme yeteneğine sahiptir. Eski hatıralar artık korku, dehşet veya üzüntü yayamazlar. Danışanlar tarafından büyük bir rahatlama olarak algılanır. Sıkça, EMI tedavisinden sonra danışanlar yaşananın artık "daha uzakta" olduğunu ve bütüne çok daha sakin bir şekilde yaklaştıklarını belirtirler. Araştırma sonuçları gösteriyor: bir seans sonrası semptomlarda %48 değişim, iki seans sonrası ise %78 değişim görülüyor.
EMI ne zaman kullanılabilir?
EMI tedavisi hem yetişkinlerde hem de çocuklarda veya gençlerde uygulanabilir.
Travmatik olayların çözülmesinin yanı sıra, EMI aynı zamanda şu amaçlarla da kullanılabilir:
Kaynakları etkinleştirme: Gömülü yetenekler (yeniden) etkinleştirilebilir. Bunun için aynı göz hareketleri kullanılır, ancak bu sefer olumlu hatıralar ve duygularla ilişkilendirilir. Kaynakları etkinleştiren EMI, spor veya performanslarda, sınavlarda zihinsel antrenman olarak da kullanılabilir.
Stres azaltma: Sürekli veya sık sık "stres altında" olan kişiler, genellikle farkında olmadan otomatik olarak çalışan bir "stres programı" geliştirmişlerdir. Danışanlar sıklıkla "fonksiyon gördüklerini" belirtirler. EMI, bu otomatizmaları kesintiye uğratabilir ve sağlıklı bir dengeye geri dönmenize yardımcı olabilir.
Anksiyete bozuklukları: Stres azaltmada olduğu gibi burada da otomatik anksiyete tepkileri ayrıştırılabilir.
Yas ve kaybın işlenmesi: Yas, kayba karşı normal ve sağlıklı insan tepkisidir. Bu sürecin yapay olarak (EMI'nin de dahil olduğu şekilde) kısaltılması gerekmeyen bir süreçtir. Ancak bazen bir insan uzun bir süre içsel vedalaşamaz ve yeni ilişkilere yönelmez. Bu durumda bir EMI oturumu, bu engeli aşmanıza yardımcı olabilir.
EMI tedavisinin işleyişi
İlk oturumda, danışanın endişesi (semptomu) netleştirilir ve bir hedef belirlenir. Eğer travmatik bir deneyim söz konusu ise, danışanın deneyimi anlatması zorunlu değildir. Belki de birisi sadece "Sınav kaygısını ele almak istiyorum" der.
İkinci oturumda EMI terapisını başlarız. Bunun için danışan, kendisi için sorunlu olan bir durumu farkındalığa çağırır. Bu gerçekten yaşanmış bir "kötü" durum olabilir veya korktuğu ancak henüz gerçekleşmemiş bir durum olabilir. Belki de kafasında belirli bir görüntü veya belirli kelimeler (incitici olanlar) veya belirli bir duygu vardır.
Şimdi yönlendirilen göz hareketleriyle başlanır. Danışan, terapistin parmaklarıyla tarif ettiği hareketlere gözleriyle takip eder. Farklı göz hareketleri arasında her seferinde aralarında molalar verilir. Önceden belirlenmiş bir durdurma sinyali (Stop sinyali) ayrıca danışanların her zaman bir diziyi durdurma olanağına sahip olduğundan emin olur. Bir tam dizi tamamlandıktan sonra, başlangıçta değiştirilen görüntü veya duygu hakkında ne gibi değişiklikler olduğu kontrol edilir. Sonrasında nasıl hissettiğine bağlı olarak prosedür tekrarlanır ve danışan için tatmin edici bir duruma ulaşılana kadar devam edilir. Yeniden kazanılan pozitif duygu daha sonra uygun göz hareketi ile pekiştirilir.
EMI terapisi yaklaşık 90 dakika sürer. Genellikle belirli bir deneyimi ele almak için bu tek seans yeterlidir. Aksi takdirde, bir hafta arayla kısa bir takip seansı yapılır. Danışan ayrıca terapiden sonraki gün kendisini nasıl hissettiği hakkında kısa bir geribildirim verir.
Beyin, terapinin ardından günler boyunca konu üzerinde çalışır (işlemler) ve vücutla ilişkilendirilen stresin tamamını serbest bırakır. Bu da, söz konusu durumla ilişkili olan tüm stresin vücuttan atılmasına neden olur. Bu da "stres serbest bırakma" (Stress-release) belirtilerine yol açabilir. Kendinizden tanıdığınız stres semptomları yani bazen kısa süreli olarak ortaya çıkabilirler. Ancak merak edilecek bir durum yokyur, vücut bu şekilde kendini temizlemeye başlamıştır... ve vücüt kendini tamamen temizlemiştir artık...
Toplam seans süresi 5-6 seans sürmektedir.
Abdullah ÖZER
Sosyal Çalışmacı, Bilim Uzmanı (Klinik Psikoloji), Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
Ego-State-Therapy International (ESTI) Akredite Ego State Terapisti
Ego-State-Therapie Deutschland (EST-DE) Akredite Ego State Terapisti
Deutsches Focusing Institut (DFI) Akredite Focusing Danışmanı/Terapisti
Deutsche Gesellschaft für Sexualforschung e.V. (DGfS) Akredite Cinsel Danışman
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.) Akredite Hipnoterapist
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Danışmanı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Avusturya Psikoterapi Meslek Yasasına uygun alınan Psikoterapi Eğitimleri:
Österreichisches Trainingszentrum (ÖTZ) onaylı Avusturya Sağlık Bakanlığı ve Psikoterapi Meslek Yasasına uygun 1320 saatlik "Psychotherapeutisches Propaedeutikum" (Psikoterapötik Propedötik) Psikoterapi Eğitimi
Uygulayıcısı olduğu Psikoterapi Ekolleri:
Psychodynamische Psychotherapie/Psychoanalytische Psychotherapie (Psikodinamik Psikoterapi/Psikanalitik Psikoterapi)
Körperorientierte Psychotherapie (Beden odaklı Psikoterapi)
Eye Movement Integration (EMI) - Göz Hareketi Entegrasyonu
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
International Society of Hypnosis (ISH)
European Society of Hypnosis (ESH)
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.)
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Deutscher Dachverband Für Psychotherapie (DVP) e.V.
Ebru Özer
Uzman Psikolog, Felsefeci, Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
EMDR Europe (EMDR) Akredite EMDR Terapisti
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Uygulayıcısı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Akredite olmuş olduğu Ulusal Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
T. C. Sağlık Bakanlığı Akredite Hipnoz Uygulayıcısı
T. C. Sağlık Bakanlığı Akredite Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları Yetki Belgesi
Devam etmekte olduğu Uluslarası Psikoterapi Eğitimi:
IF Weinheim (IF Weinheim Institut für systemische Ausbildung und Entwicklung) onaylı Sistemik Psikoterapi Eğitimi EFTA-TIC (European Family Therapy Association Training Institutes) - Toplam Eğitim süresi 5 yılı kapsamaktadır.
Uygulayıcısı olduğu Psikoterapi Metodu:
Internal Family Systems Therapy/Richard Schwartz (İçsel Aile Sistemleri Terapisi)
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Üyesi olmuş olduğu Ulusal Mesleki Kuruluşlar:
Türk Psikologlar Derneği (TPD)
EMDR Türkiye Derneği (EMDR)
Psikosentez Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Türkiye İzmir'de ve Almanya Münih/Düsseldorf şehirlerinde Almanca ve Türkçe yüz yüze seanslar vermektedir. Bunun haricinden Dünya'nın neresinde yaşıyorsanız yaşayın Türkçe ya da Almanca Online Terapi, Online Cinsel Terapi, Online Psikoterapi ya da Online Psikolojik Danışmanlık ile SKYPE ya da WhatsApp üzerinden seanslara katılabilirsiniz. Bunun için Online Terapi sayfamıza göz atabilirsiniz.